Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΚ. Χατζηδάκης με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας»: «Δε θα χαριστούμε σε κανέναν»
Θαλάσσιος τουρισμός

Κ. Χατζηδάκης με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας»: «Δε θα χαριστούμε σε κανέναν»

Οι έλεγχοι, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες, έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη Μικρή και Μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21-24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη παρενέβη για δύο περιπτώσεις που αφορούν καταρχάς στην Πάρο, όπου υπάρχουν καταγγελίες και κινητοποιήσεις πολιτών για παράνομη κατάληψη παραλιών σε πολλά σημεία της ακτογραμμής του νησιού, με την τοποθέτηση ξαπλώστρας και ομπρέλας και την παρεμπόδιση των κατοίκων, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κα Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Το «κίνημα της πετσέτας»

Το «κίνημα της πετσέτας» δημιουργήθηκε ως αντίδραση στις ξαπλώστρες που έχουν κάνει «κατάληψη» στις γνωστότερες παραλίες αρχικά της Ρόδου και της Πάρου και κατ’επέκταση στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Ανάλογη κίνηση ήδη υπάρχει και στη Νάξο, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

(φωτό: Facebook)

Στην Πάρο

Στις 30 Ιουλίου, με κεντρικό σύνθημα «Επανακτούμε τις παραλίες» («Reclaim the Beach») η Κίνηση Πολιτών της Πάρου κάλεσε σε συγκέντρωση στην παραλία Μαρτσέλο. «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους μέχρι και 100 φορές περισσότερο από την έκταση που νομίμως μισθώνουν» ανέφεραν.

Στη Μύκονο

Ο δήμαρχος της Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Οι Δήμοι διεκδικούμε σταθερά να έχουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαχείριση των παραλιών. Δε γίνεται να είμαστε υποχρεωμένοι μόνο για να βάζουμε τους ναυαγοσώστες για να καθαρίζουμε τις παραλίες και όταν θέλουμε σαν δήμαρχοι να επιβάλουμε την τάξη και το νόμο στις περιοχές μας, πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας να έρθει».

Η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής – ΕΚΠΟΙΖΩ ενημερώνει για το τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές:

  • Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
  • Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους
  • Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο
  • Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών
  • Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30
  •  τις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι
  • Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
  • Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες
  • Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00
  • Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024