Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ έλλειψη ρευστότητας παραλύει ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, λέει η ECTAA
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η έλλειψη ρευστότητας παραλύει ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, λέει η ECTAA

Ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), μέλος της ECTAA, αναφέρει ότι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Τουριστικών Γραφείων και των Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών, ECTAA, χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τη σημασία του τουριστικού τομέα και τόνισαν ότι η ανάκαμψή του πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του επερχόμενου σχεδίου ανάκαμψης της Επιτροπής.

Η Κροατική Προεδρία διοργάνωσε μία άτυπη Συνάντηση των υπουργών Τουρισμού, με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΥ).

Η ECTAA με ικανοποίηση βλέπει ότι οι υπουργοί Τουρισμού είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον τουρισμό. Η ECTAA χαιρετίζει επίσης την υποστήριξή τους για μία εναρμονισμένη λύση, όσον αφορά στην επιστροφή χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα voucher.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Τουριστικών Γραφείων και των Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών, ECTAA, χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τη σημασία του τουριστικού τομέα και τόνισαν ότι η ανάκαμψή του πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του επερχόμενου σχεδίου ανάκαμψης της Επιτροπής. Ο τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον COVID-19 και η έλλειψη ρευστότητας παραλύει ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Απαιτείται επομένως ένα σχέδιο πρωτοφανούς κλίμακας και οι ανακοινώσεις τόσο από τους υπουργούς όσο και από τον Επίτροπο Thierry Breton είναι ενθαρρυντικές.

Η ECTAA συμφωνεί επίσης απόλυτα με την έκκληση των υπουργών για εναρμονισμένη λύση όσον αφορά στην επιστροφή χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα voucher. Η ECTAA υπενθυμίζει ότι η ισχύουσα Οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα τεράστια κύματα ακυρώσεων που παρατηρούνται από την έναρξη των γενικευμένων ταξιδιωτικών περιορισμών παγκοσμίως. Tα μετρητά των τουριστικών γραφείων εξαντλούνται. Το πρόβλημα σύντομα θα διευρυνθεί όταν οι πελάτες θα αρχίσουν να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους για καλοκαιρινές διακοπές, αν δεν αρθούν πολύ σύντομα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για δημοφιλείς προορισμούς αναψυχής. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο.

Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή χρημάτων σε όλους τους ταξιδιώτες είναι μέσω κρατικής ενίσχυσης, παρέχοντας στο ευρύτερο ταξιδιωτικό οικοσύστημα την απαραίτητη ρευστότητα προς όφελος του καταναλωτή, ή η δυνατότητα χρήσης εξαργυρούμενων voucher, τα οποία προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του τουριστικού γραφείου. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προσωρινή τροποποίηση της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κράτη-μέλη που διστάζουν να παρεκκλίνουν από το γράμμα του νόμου.

Ο Pawel Niewiadomski, πρόεδρος της ECTAA, δήλωσε: “Επειδή ο τουρισμός είναι ένας τόσο σημαντικός τομέας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χρειαζόμαστε μία συντονισμένη προσέγγιση, η οποία θα συνδυάζει μέτρα ευελιξίας και ένεση ρευστότητας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες 6 εβδομάδες δεν είναι βιώσιμη. Συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την πρόσκληση το συντομότερο δυνατό”.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την άτυπη Συνάντηση των υπουργών Τουρισμού.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023