Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτόχος της ελληνικής τουριστικής αγοράς οι Ρώσοι
Συναντήσεις του Γ. Νικητιάδη με Ρώσους τουριστικούς φορείς

Στόχος της ελληνικής τουριστικής αγοράς οι Ρώσοι

Διαδοχικές συναντήσεις με την τουριστική ηγεσία της Ρωσίας είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της στρατηγικής του υπουργείου και της μεγιστοποίησης της διείσδυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική αγορά…

Διαδοχικές συναντήσεις με την τουριστική ηγεσία της Ρωσίας είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της<...> στρατηγικής του υπουργείου και της μεγιστοποίησης της διείσδυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική αγορά.

“Σκοπός μας είναι η λήψη άμεσων μέτρων, όπως το άνοιγμα νέων visa centres σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, η αποστολή προξενικών υπαλλήλων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, η ενίσχυση των κινήτρων και η παρότρυνση για περισσότερες πτήσεις charter από τη Ρωσία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ετήσιος προορισμός με μια ευρεία ποικιλία εξειδικευμένων τουριστικών κατευθύνσεων”, δήλωσε ο κ. Νικητιάδης, απαριθμώντας χαρακτηριστικά τον αγροτουρισμό, τον αθλητικό, θρησκευτικό, συνεδριακό τουρισμό, που γίνονται σταδιακά όλο και πιο γνωστοί στη Ρωσία.

“Η Ελλάδα έχει από καιρό τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης της βίζας και ως εκ τούτου το κάλεσμα του προέδρου Μεντβέντεφ, στο οποίο ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Γερμανία, η Ιταλία και η Φινλανδία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και είναι δεδομένο ότι ενώνουμε τη φωνή μας για να καταργηθεί η βίζα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» είπε ο κ. Νικητιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον ομόλογό του Ολέγκ Καζλόφ.

“Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (σ.σ. από τις περίπου 300.000, που είναι σήμερα)”, συμπλήρωσε ο κ. Νικητιάδης για το μακροπρόθεσμο αυτό στόχο, σημειώνοντας ότι έχει θετικά μηνύματα από τους μεγαλύτερους tour operators, που συνάντησε, καθώς όλοι τους μιλούν για αυξητικές τάσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι του χρόνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και θα ξεπεράσουν το 20-25%.

“Η Ελλάδα είναι από τις δημοφιλέστερες χώρες – προορισμούς και μας ελκύει σΆαυτήν όχι μόνο η ιστορία και οι κοινές μας παραδόσεις, αλλά και οι τεράστιες δυνατότητες ποιοτικής ξεκούρασης” απάντησε στις τοποθετήσεις του ο κ. Καζλόφ, ο οποίος ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να πάρει μέτρα για τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής, που είναι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ρώσων, οι οποίοι αποφασίζουν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο, 3-4 μέρες κάπου αλλού και όπως είναι φυσικό επιλέγουν χώρες, όπου δεν θα συναντήσουν μεγάλα εμπόδια κατά την έκδοση της βίζας.

Εξίσου ενδιαφέρουσες χαρακτηρίστηκαν από τη ρωσική πλευρά οι προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο των μεγάλων ρωσικών τουριστικών εκθέσεων, η πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων αμοιβαίας προβολής σε κεντρικούς χώρους και πλατείες των δύο πρωτευουσών, της Αθήνας και της Μόσχας, η αξιοποίηση εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά ή άλλες περιοχές με υποδομές για την προετοιμασία αθλητικών ομάδων της Ρωσίας, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, καθώς και η ανάπτυξη των ανταλλαγών στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης τουριστικών στελεχών των δύο χωρών με εκμάθηση γλώσσας και πρακτική εξάσκηση στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Τα θετικά μηνύματα επιβεβαιώθηκαν και από δημοσίευμα της εφημερίδας “Ιζβέστια”, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών, ειδικά ως προς την αναζήτηση ξενοδοχείων υψηλού επιπέδου, πίσω από την Τουρκία και την Αίγυπτο, αλλά και από τις επαφές και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Ιδιαίτερα θετικός για τις προοπτικές αύξησης του ελληνικού μεριδίου στη ρωσική αγορά, αρκεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι εμπειρίες των άλλων χωρών-παικτών ήταν ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Ανατόλι Γιαρότσκιν, ο οποίος επικαλέστηκε τη μικρή μείωση της ροής προς την Ελλάδα την περασμένη χρονιά (8 % έναντι 15% στο σύνολο) για να επιβεβαιώσει την αισιοδοξία του. Ο κ. Γιαρότσκιν πρότεινε μεγαλύτερη συνεργασία με την ανερχόμενη κρατική έκθεση Intourmarket, επικεφαλής της οποίας ανέλαβε ο αναπληρωτής του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ζούκοφ.

Ο κ. Νικητιάδης συναντήθηκε επίσης με τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού της τοπικής κυβέρνησης της Μόσχας Γκριγκόρι Αντιουφέγεφ.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της Μόσχας επανέλαβε ότι στόχος της τουριστικής πολιτικής της Ελλάδας είναι να φθάσουμε σε 3-4 χρόνια το ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών, που θα επισκέπτονται ολόκληρη την Ελλάδα, 52 εβδομάδες το χρόνο.

“Σε σύγκριση με την περίοδο Μάρτιος – Ιούλιος του 2009, που εκδόθηκαν από το Γενικό Προξενείο Μόσχας 130.456 βίζες, έως τις 25.07 φέτος έχουμε ήδη 177.739 βίζες και προχωράμε”, είπε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε “όμως αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί και πρέπει να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο τα επόμενα 3-4 χρόνια, αυτός είναι ο στόχος”.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικητιάδης οι διήμερες επαφές του τόσο με παράγοντες του τουρισμού, με το Προξενείο και το Visa Centre της Μόσχας, όσο και με απλούς Ρώσους πολίτες, που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τον έπεισαν για την ανάγκη σειράς μέτρων ενίσχυσης της διαδικασίας έκδοσης, όπως “η αύξηση του εποχιακού προσωπικού του Προξενείου με 30 ακόμη άτομα, ώστε να υπάρχουν κυλιόμενες βάρδιες, που θα δουλεύουν συνεχώς για τη διευκόλυνση των επισκεπτών”.

Αξιοποιώντας το γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας είπε ο κ. Νικητιάδης “θα χαρτογραφηθεί ολόκληρη η Ρωσία και θα στοχεύσουμε όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, όπου θα έχουμε εκπροσώπηση τόσο με παραρτήματα των Visa Centre, όσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία προξενικών στελεχών, έτσι ώστε να μη χρειάζεται η αποστολή αιτήσεων και διαβατηρίων στη Μόσχα για να δοθεί η έγκριση της θεώρησης” και η έκδοση των θεωρήσεων να γίνεται στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα της Ρωσίας.

Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβιέντεφ για την πλήρη κατάργηση της βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους πολίτες και ωσότου συμβεί αυτό θα ακολουθήσουμε την πιο απλουστευμένη ερμηνεία της Συνθήκης, δήλωσε ο κ. Νικητιάδης, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η πολιτική καταρχήν χορήγησης εξάμηνων θεωρήσεων εφόσον δεν υπάρχουν λόγοι άρνησης, καθώς και οι μέγιστες διευκολύνσεις, καθώς “κατευθυνόμαστε σε τουρισμό 52 εβδομάδων το χρόνο με όλες τις εξειδικευμένες μορφές, που μπορεί έως σήμερα να μην είχαμε αξιοποιήσει (αγροτουρισμός, καταδυτικός, αναρριχητικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, αθλητικός, γαστρονομικός κλπ)”.

Ενημερώνοντας τους Ρώσους δημοσιογράφους ο κ. Νικητιάδης είπε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να παρουσιάσει σε Ρώσους επενδυτές τα προς εκμετάλλευση τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα ο αρμόδιος γγ Ολυμπιακής Αξιοποίησης Γιάννης Πυργιώτης, ο οποίος και θα εξηγήσει μεταξύ άλλων τις γρήγορες διαδικασίες, που έχουν υιοθετηθεί και τις προοπτικές αξιοποίησής τους.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από συμφωνίες και συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανταλλαγή Ρώσων και Ελλήνων φοιτητών τουριστικών επαγγελμάτων, εκ των οποίων οι μεν πρώτοι θα μπορούν να σπουδάζουν και να κάνουν την πρακτική τους στις ελληνικές σχολές, ενώ οι δεύτεροι θα μαθαίνουν τη γλώσσα, την κουλτούρα και το μενταλιτέ της χώρας για να επανδρώσουν το ραγδαία αναπτυσσόμενο “ρωσικό” άξονα του ελληνικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και θα συζητηθεί η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων αμοιβαίας προβολής σε κεντρικούς χώρους της Αθήνας και της Μόσχας, όπως για παράδειγμα η πλατεία Συντάγματος και η Κόκκινη Πλατεία, η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής και των παράλληλων εκδηλώσεων προβολής στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας, καθώς και η προετοιμασία ρωσικών αθλητικών ομάδων σε ελληνικά αθλητικά κέντρα, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/10/2023
29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023