Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΥΡΙΖΑ: Η άρση του καμποτάζ στα σκάφη αναψυχής οδηγεί σε ανεργία χιλιάδες Έλληνε ναυτικούς
Θαλάσσιος τουρισμός

ΣΥΡΙΖΑ: Η άρση του καμποτάζ στα σκάφη αναψυχής οδηγεί σε ανεργία χιλιάδες Έλληνε ναυτικούς

Κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτικών, καθώς και σημαντικών εσόδων για το κράτος και το ΝΑΤ, θεωρούν την υλοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων για άρση του καμποτάζ στο χώρο, βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτησή τους στη Βουλή προς τoυς κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ναυτιλίας και Αιγαίου και την κα υπουργό Τουρισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θ. Δρίτσας, Δ. Γάκης, Γ. Ζερδελής, Α. Καλογερή, Στ. Κοντονής, Μιχ. Κριτσωτάκης, Στ. Σαμοΐλης και Ν. Συρμαλένιος ότι τα κυβερνητικά στελέχη είναι έτοιμοι σήμερα να οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα σκάφη αναψυχής και στην εγκατάλειψη της ελληνικής σημαίας από τα σκάφη του κλάδου, αφού η διατήρηση της θα είναι πλέον ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους.

“Οι δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση του καμποτάζ στο χώρο των σκαφών αναψυχής, έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία των εμπλεκόμενων στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα των 3.000 ναυτικών του κλάδου. Επισημαίνεται ότι η άρση του καμποτάζ στο χώρο της κρουαζιέρας δεν επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες των τότε κυβερνητικών στελεχών και των υποστηρικτών αυτής της πολιτικής για τη δήθεν εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία και τη χρησιμοποίηση ελληνικών λιμανιών ως λιμανιών αφετηρίας για πλοία των μεγάλων εταιρειών ρουαζιέρας. Αντίθετα, οδήγησε μεγάλο αριθμό Ελλήνων ναυτικών στην ανεργία, τους λίγους εργαζόμενους που απέμειναν να απασχολούνται ανασφάλιστοι και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ενώ σήμερα δεν υπάρχει πλέον κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία. Δυστυχώς, τα τότε κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο δε διδάχθηκαν από αυτή την εμπειρία, αλλά χωρίς κανένα σχεδιασμό και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με το χώρο των μαρινών και των κατασκευών, είναι έτοιμοι σήμερα, ως στελέχη της νέας κυβέρνησης, να οδηγήσουν για μία ακόμη φορά στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα σκάφη αναψυχής και στην εγκατάλειψη της ελληνικής σημαίας από τα σκάφη του κλάδου, αφού η διατήρηση της θα είναι πλέον ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους.

Η υλοποίηση μίας τέτοιας πολιτικής απόφασης δε θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση της ανεργίας και στη μείωση των φορολογικών εσόδων, αλλά και το πολύπαθο ΝΑΤ στην απώλεια σημαντικών πόρων από εισφορές, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση περικόπτει συνεχώς τις συντάξεις των ναυτικών επικαλούμενη την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

1. Για ποιους λόγους προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση του καμποτάζ για τα μικρά επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με δεδομένους τους κινδύνους της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας ελλήνων ναυτικών και την εγκατάλειψη του ελληνικού νηολογίου από τα τουριστικά σκάφη;
2. Ποιες είναι οι εισροές του ΝΑΤ από τις εισφορές των ναυτικών που εργάζονται σε σκάφη αναψυχής και των εργοδοτών τους;
3. Έχουν υπολογίσει τις συνέπειες που θα έχει η εγκατάλειψη του ελληνικού νηολογίου από τα σκάφη αναψυχής λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας και την απώλεια εσόδων που αυτή συνεπάγεται για το ελληνικό κράτος εξαιτίας της άρσης του καμποτάζ; Πόσα τουριστικά επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με δυνατότητα μεταφοράς κάτω των 49 επιβατών ανήκουν στο ελληνικό νηολόγιο και ποια είναι τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους από αυτά τα σκάφη και τις εταιρίες που τα διαχειρίζονται σε ετήσια βάση;
4. Έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες σε μια αξιολόγηση των επιπτώσεων από την άρση του καμποτάζ στο χώρο της κρουαζιέρας (απώλειες θέσεων εργασίας, απώλειες εισροών ΝΑΤ, εγκατάλειψη του ελληνικού νηολογίου από κρουαζιερόπλοια) με δεδομένο το γεγονός ότι η όποια αύξηση στην επιβατική κίνηση της κρουαζιέρας δε σημειώθηκε από την χρησιμοποίηση των ελληνικών λιμανιών ως λιμανιών αφετηρίας όπως προσδοκούσαν οι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής και δεν απέφερε τα οφέλη που αυτοί επαγγέλονταν;”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024
05/04/2024