Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος Τουρισμός“Θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός το 2040”, ημερίδα από το ευρωπαϊκό έργο “ΝΑΥΤΙΛΟΣ”
Θαλάσσιος τουρισμός

“Θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός το 2040”, ημερίδα από το ευρωπαϊκό έργο “ΝΑΥΤΙΛΟΣ”

  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και κάτοχος της έδρας UNESCO on Futures Research, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΠΡΑΞΗ.
  • Συμμετοχικό Εργαστήριο - Foresight Workshop.
  • Η κα Σόνια Καρασαββίδου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 1ο Συμμετοχικό Εργαστήριο Foresight για το παρόν και το μέλλον, τις τάσεις και τις ευκαιρίες καριέρας στη Μεσόγειο του 2040.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο μέλλον του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού διοργανώθηκε από το έργο “ΝΑΥΤΙΛΟΣ“, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF). H ημερίδα και το πρώτο συμμετοχικό εργαστήριο προόρασης (foresight) πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα, με συμμετοχή εκπροσώπων από οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες που ασχολούνται και ειδικεύονται στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό. Μέσα από την εκδήλωση αυτή αναδείχτηκαν οι επερχόμενες τάσεις, οι ανάγκες, οι προβληματισμοί αλλά και ευκαιρίες καριέρας.

Στην ημερίδα, δόθηκε η ευκαιρία σε ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενα έργα της γαλάζιας οικονομίας και ανάπτυξης να παρουσιάσουν τη δράση τους, τις καινοτομίες, τα εργαλεία και προϊόντα που σχεδιάζουν με στόχο την ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στη Μεσόγειο.

Σημαντική ήταν και η ενημέρωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μελλοντικές δυνατότητες υποστήριξης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν μέσα από ένα συμμετοχικό εργαστήριο προόρασης (foresight), που διοργάνωσε ο δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και κάτοχος της έδρας UNESCO on Futures Research, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΠΡΑΞΗ.

Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, το εργαστήριο ήταν ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και του παρόντος και του μέλλοντος. Μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία, εφαρμόστηκαν μεθοδολογίες που βοήθησαν το κοινό να πλοηγηθεί σε διαφορετικά μέλλοντα, μέσα από πιθανά σενάρια του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο του 2040.

“Στο εργαστήριο προόρασης καταφέραμε να δούμε διαφορετικές μορφές, ευκαιρίες, προκλήσεις, αλλά και δεξιότητες που ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός του 2040 μπορεί να προσφέρει. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οικολογικές καταστροφές, οι κλιματικοί πρόσφυγες, η πράσινη μετάβαση, νέα μοντέλα διακυβέρνησης, αλλά και οι νέες τεχνολογίες αναδείχθηκαν και ενέπνευσαν του συμμετέχοντες να σχεδιάσουν το μέλλον του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού”, δήλωσε ο δρ. Χριστοφιλόπουλος.

Η ημερίδα και το συμμετοχικό εργαστήριο αποτέλεσαν μία ακόμη δράση του ευρωπαϊκού έργου NAUTILUS που στόχο έχει τη δημιουργία ενός προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης για επαγγελματίες στον τουρισμό θαλάσσιων αθλημάτων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/02/2024
22/02/2024
21/02/2024
20/02/2024
19/02/2024
16/02/2024