Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΈρευνα: Το βιωματικό ταξίδι αντικαθιστά τα συμβατικά
Τάσεις

Έρευνα: Το βιωματικό ταξίδι αντικαθιστά τα συμβατικά

Οι δραστηριότητες που έχουν “βγει μπροστά” τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα ενδιαφέροντος, είναι ο ενεργός τρόπος ζωής, η φύση και η ευεξία.

Η εταιρεία Travel Intelligence και αναλύσεων Mabrian Technologies αποκάλυψε σε έρευνά της την εξέλιξη της συμπεριφοράς και των κινήτρων των ταξιδιωτών από το 2019 έως τώρα.

Δεδομένου ότι το 2023 είναι σίγουρα η χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα για τον τουρισμό παγκοσμίως, η Mabrian θέλησε να ελέγξει εάν οι αλλαγές της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς που εντοπίστηκαν μετά την πανδημία θα παραμείνουν ίδιες ή αν οι “παραδοσιακές” τουριστικές δραστηριότητες πραγματικά θα επιστρέψουν.

Για να βρει απαντήσεις, η Mabrian ανέλυσε την αυθόρμητη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών παγκοσμίως χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία Social Listening, που βασίζεται σε τεχνικές Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης (Natural Language Processing), ώστε να αναλύσει πάνω από 400 εκατ. αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό στα Social Media κατά την εξεταζόμενη περίοδο (α’ εξάμηνο 2019 – α΄ εξάμηνο 2023).

Πως ταξιδεύουν οι τουρίστες τώρα

Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι οι βιωματικές δραστηριότητες ή τα ταξίδια με κίνητρα υπερισχύουν των συμβατικών ταξιδιωτικών κινήτρων. Ως ορισμός του «βιωματικού ταξιδιού» ορίζονται δραστηριότητες σε σχέση με την ευεξία, τον ενεργό τρόπο ζωής, τη φύση και το φαγητό. Από την άλλη πλευρά, τα συμβατικά ταξιδιωτικά κίνητρα έχουν οριστεί ως δραστηριότητες Τέχνες και Πολιτισμός, Ηλιοθεραπεία, Οικογένεια, Ψώνια και Νυχτερινή Ζωή.

Τα δεδομένα δείχνουν πως οι βιωματικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 4 χρόνια, μπροστά από τις συμβατικές δραστηριότητες. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 το μερίδιο των βιωματικών ταξιδιωτικών κινήτρων είναι ήδη σχεδόν 50-50, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2019 μόνο τα τμήματα Τέχνες και Πολιτισμός και Ηλιοθεραπεία αντιπροσώπευαν το 41% των ταξιδιωτικών κινήτρων.

Οι δραστηριότητες που έχουν “βγει μπροστά” τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα ενδιαφέροντος, είναι ο ενεργός τρόπος ζωής, η φύση και η ευεξία. Όσον αφορά στα δύο πρώτα, τα δεδομένα δείχνουν ένα σαφές σημείο καμπής από το 2021, επιβεβαιώνοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτού του είδους τα ταξίδια. Η ευεξία έχει επίσης σημειώσει σταθερή ανάπτυξη από το 2019.

Oι συμβατικές δραστηριότητες που έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σημασίας τους είναι οι Τέχνες & Πολιτισμός και Ηλιοθεραπεία, που αντιπροσωπεύουν πλέον μόνο το 34% των ταξιδιωτικών κινήτρων, χάνοντας 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.

Ο Carlos Cendra, Chief Marketing and Communication Officer της Mabrian σχολιάζει: “Ο τρόπος που ταξιδεύουμε αλλάζει συνεχώς. Από τις παραδοσιακές διακοπές της ηλιοθεραπείας σε παραθαλάσσιους προορισμούς και τον πολιτισμό και τα ψώνια στις πόλεις, μέχρι την αποσύνδεση από κινητά και τεχνολογία και την ανακάλυψη εμπειριών, όπου η σύνδεση με το περιβάλλον και τον εαυτό μας είναι το κλειδί. Υπάρχει ένας προφανής αντίκτυπος της πανδημίας και η επίδραση του αποκλεισμού μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε την ύπαιθρο και να νιώθουμε καλά και υγιείς κατά τον ελεύθερο χρόνο μας, κάτι που φαίνεται πλέον στα κίνητρα των ταξιδιωτών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024