Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυνεχίζονται οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο με εκατόμβη νεκρών
Ταξιδιωτική οδηγία από Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο με εκατόμβη νεκρών

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις<...> προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει…

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις<...> προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Ρόιτερς βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες. Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Aρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές των πλουσίων προαστίων του Καίρου προστατεύοντας τους πολίτες που ζουν εκεί. Aρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί και πέριξ όλων των μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων της αιγυπτιακή πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις.

Να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές ζητούν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και ο Κάμερον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές “να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη”, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς “να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά”.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Δανία
H πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο επιθυμεί οι πολίτες των ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Αίγυπτο. Το State Department καλεί με ανακοίνωσή του τους Αμερικανούς που βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην ταξιδιωτική οδηγία σημειώνεται επίσης ότι οι Αμερικανοί δε θα πρέπει να επιχειρήσουν να πάνε στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, επειδή οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να έχουν αποκλείσει τη γύρω περιοχή.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο, ενώ έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο, προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”. “Σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών και τις Τουρκικές Αερογραμμές, θα προχωρήσουμε στον επαναπατρισμό των περίπου 750 συμπολιτών μας που βρίσκονται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια”, δήλωσε ο Μεχμέτ Ερσόι, επικεφαλής του πυρήνα κρίσεων [στο γραφείο] του πρωθυπουργού, σε ένα ανακοινωθέν. Τα δύο αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν στη διάρκεια του πρωινού για τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Aραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.

H Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βέλγους να μην πηγαίνουν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, υπενθυμίζοντας ότι “τα συνήθη μέσα επικοινωνίας, όπως τα (κινητά) τηλέφωνα και το διαδίκτυο ουσιαστικά δε λειτουργούν”. Προσθέτει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στα παραθαλάσσια θέρετρα.

“Οι διαδηλώσεις δε στρέφονται κατά των τουριστών”, επισημαίνει εξάλλου το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις.

Κι άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Λιβύη και το Ιράκ εκκενώνουν τους πολίτες τους από τη χώρα.

Οι περισσότεροι Έλληνες τουρίστες έχουν επιστρέψει στην Αθήνα
Όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο. Παράλληλα οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα.

Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν όταν ξέσπασε η κρίση, με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.

Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024