Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝ. Αγγελόπουλος: Η σημασία του τουρισμού για την οικονομία αναγνωρίστηκε λόγω κρίσης
Πρέπει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα όλων των τουριστικών επιχειρήσεων

Ν. Αγγελόπουλος: Η σημασία του τουρισμού για την οικονομία αναγνωρίστηκε λόγω κρίσης

“Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την κρίση, φάνηκε να αναγνωρίζεται -επιτέλους- και τουλάχιστον στην βερμπαλιστική της διάσταση, η σημασία του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία”, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κατά τις εργασίες του 8ου διεθνούς…

“Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την κρίση, φάνηκε να αναγνωρίζεται -επιτέλους- και τουλάχιστον στην βερμπαλιστική της διάσταση, η σημασία του<...> τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία”, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κατά τις εργασίες του 8ου διεθνούς συνεδρίου του συνδέσμου. “Όλοι, από απλούς πολίτες και ΜΜΕ, μέχρι επιχειρηματίες αλλά και ο ίδιος ο τέως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κατανόησαν και έλεγαν ότι οι τελικές επιπτώσεις της κρίσης θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τραβήξει ή δεν θα τραβήξει ο τουρισμός στη χώρα μας. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε για το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2009, οι αφίξεις φαίνονται μειωμένες κατά 7,5% – 8% περίπου, ενώ τα έσοδα για το Ιανουάριος -Αύγουστος 2009 κατέγραψαν μείωση της τάξεως του -14% περίπου. Επιμένω ότι το σημαντικότερο μέγεθος είναι τα έσοδα, αλλά η εντός του ΣΕΤΕ γραφειοκρατία μας, επιμένει και τα συνδυάζει με τις αφίξεις. Εντάξει, θα συμφωνήσω, αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με τις θριαμβολογίες που ακούγονταν τελευταία από Υπουργικά χείλη για την καθίζηση που δεν υπέστη φέτος ο τουρισμός. Δεν είναι δυνατόν μια πολιτική ηγεσία να πανηγυρίζει, γιατί δεν διαλύθηκε ο τομέας ευθύνης του παρά τις όποιες `καλές` προσπάθειες έκανε για αυτό.

Το τι μπορεί να σημαίνει η εξέλιξη αυτή για τις επιχειρήσεις, το έχουμε ήδη νιώσει. Το τι σημαίνει για το σύνολο της οικονομίας τώρα θα αρχίσουμε να το καταλαβαίνουμε. Για να προλάβουμε τα χειρότερα, σε ένα άμεσο μέλλον που κάθε άλλο παρά ορατό είναι, θα πρέπει επιτέλους τώρα, έστω και με καθυστέρηση, να κάνουμε τα αυτονόητα. Ποια είναι τα αυτονόητα; Θα περιοριστώ σε τέσσερα, τα οποία έχουν κατά την γνώμη μου και την απόλυτη προτεραιότητα.

Πρώτον, η εξασφάλιση της ρευστότητας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους. Απευθύνομαι τόσο στην Πολιτεία, όσο και στις τράπεζες. Από ότι βλέπω έχουμε αρκετούς εκπροσώπους τους εδώ. Προτείνονται, λοιπόν, τα εξής δυο μέτρα:
1. δάνεια με εγγύηση του δημοσίου για κεφάλαια κίνησης και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, και
2. αναστολή καταβολής τοκοχρεολυσίων για δυο χρόνια με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την μετάβαση από την κρίση στην ανάκαμψη.

Μαζί με αυτά, να προσθέσω και την ανάγκη ορθολογικής προσέγγισης του τουριστικού τομέα από πλευράς των τραπεζών, συνεκτιμώντας τις ασφάλειες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και το σχετικά σύντομο χρόνο που χρειάζεται ο τουρισμός για να ανακάμψει. Θυμίζω και τονίζω ότι η δαπάνη για διακοπές είναι ιδιαίτερα ανελαστική.

Δεύτερο, ο συντονισμός σε κυβερνητικό επίπεδο των δράσεων που αφορούν στον τουρισμό. Αυτονόητο, αλλά περισσότερο επαναστατικό από οτιδήποτε άλλο,. Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, το κάνουμε τώρα εντονότερα, μιας και η πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή η συστέγαση στο ίδιο υπουργείο, του τουρισμού και του πολιτισμού, δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο πολιτισμός, σαν αυτοτελής δραστηριότητα, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του τουρισμού και κατά συνέπεια, διαφορετική στρατηγική ανάπτυξης. Από τη μεριά του ο τουρισμός, ο κύριος τομέας της οικονομίας μας και συνεπώς ως βασική αναπτυξιακή επιλογή, πρέπει να εξασφαλίσει μια λειτουργική δομή, η οποία θα του επιτρέψει τον επιτυχή συντονισμό των συναρμοδιοτήτων, που βρίσκονται σε πολλά υπουργεία. Κατά συνέπεια, πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η σαφής περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού σε ότι αφορά την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής, ιδανικά με ρόλο συντονιστή το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Τουρκία, όπου και εκεί υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

Τρίτο, η μετεξέλιξη του ΕΟΤ σε οργανισμό προβολής του ελληνικού τουρισμού και της χώρας γενικότερα, στο πρότυπο του Visit Britain και του Maison de la France. Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση της διεθνούς τουριστικής ζήτησης, παράλληλα με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επικοινωνίας.

Τέλος, παρόλο που και αυτό είναι αυτονόητο, πρέπει να αναφέρουμε ότι στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού πρέπει να περιλαμβάνεται η συνεχής και ειλικρινής συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτός εκπροσωπείται και εκφράζεται μέσω των θεσμικών φορέων του”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024